fredag 9 december 2011

DFO på turné

Ditt Företag Online, med Google och Företagarna i spetsen, har under veckan varit på turné runt om i Sverige. Idag besöks Linköping, som efter Umeå, Skövde och Växjö är turnéns sista anhalt innan jul.

I Umeå samlades i måndags ett hundratal företag för att få tips och råd kring hur de kan bli mer synliga och öka sina affärer med hjälp av internet. Lokala byråer och ambassadörer fanns på plats för att hjälpa deltagarna att sätta upp sina egna hemsidor och komma igång med e-handel.


Patrik och Jörgen Dahlberg på Norrkomponenter hade kört hela 22 mil för att delta under seminariet. De kände att deras befintliga hemsida var föråldrad och tog chansen att få lite nya tips och råd inför uppdateringen. Riktigt lika långt behövde inte Anna och Pekka Böökari resa. De driver e-butiken Kotteshoppen, som säljer kläder, filmer, pyssel, leksaker och spel för barn.

- Vi har haft vår hemsida i fyra år, så nybörjare kanske man inte direkt kan kalla oss. Men alla tips och råd vi har fått här idag har skapat massor av nya tankar. Att få diskutera med folk från olika branscher, få svar på alla de frågor och funderingar man har och komma hem med ny kunskap och inspiration - det känns otroligt värdefullt, säger Anna Böökari.

Många av deltagarana skyllde sin digitala frånvaro på tids- och kunskapsbrist. I linje med Monica Lindstedts resonemang från måndagens intervju (läs mer här), har många av de deltagande företagarna under flera år drivit verksamheter som endast fokuserat på “fysisk” försäljning av varor eller tjänster. Tanken på hemsida eller e-handel har varit mycket lågt prioriterad, om den ens funnits.


Men nu finns viljan där. Efter att seminarieledarna berättat om möjligheterna och vikten av att - oavsett verksamhet - finnas på nätet, växte engagemanget ytterligare. Insikten om att det viktigaste helt enkelt är att finnas där, att ta ett steg i taget och att synliggöra sig (läs mer om detta i intervjun med Karin Adelsköld nedan), blev en skjuts på vägen för dem som likställt en digital satsning med ytterligare en tidsslukande arbetsbörda.


I vår kommer Ditt Företag Online till fler orter, kanske just till din stad? Håll dig uppdaterad här. Och glöm inte att du enkelt själv kan komma igång på Ditt Företag Online.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar