torsdag 15 mars 2012

Navid Modiri: Sju livsviktiga saker du inte fick lära dig om entreprenörskap, punkt 1

Navid Modiri är tillbaka med nya, efterlängtade klokskaper. I sju inlägg kommer han att hjälpa företagare och entreprenörer att bli bättre, både som yrkesmänniskor och rätt och slätt som människor. Här första inlägget, håll till godo.

Människan har alltid varit en entreprenör, eftersom hon alltid har hittat ett sätt att skapa ett värde för sig själv och för andra. Ordet entreprenör kommer från när en gammal fransk kung var för lat för att utkämpa sina egna krig och lade ut förvärvningen av soldater på en så kallad entreprenör. Idag finns det andra typer av entreprenörer än krigsherrar som pekar med hela handen. Det finns människor som säljer strumpor, streamad musik, nybakat bröd och matkassar över nätet. Alla är de entreprenörer. Gemensamt för dessa människor är inte att de har förstått hur de fyller i blanketter från Skatteverket och Bolagsverket. De har lärt sig att följa sitt hjärta och skapa värde utifrån en idé.

Här är sju saker du kan göra för att bli en bättre entreprenör och människa. Kommer du på fler tips, hör gärna av dig till navid@modiri.se så kan vi sätta ihop nästa lista tillsammans.1. Konsten att inte göra något
De flesta entreprenörer och egenföretagare jobbar dygnet runt. I synnerhet det första året eller för många - de fem första åren. Flera av mina nära vänner har upptäckt Get Things Done-metoden, effektivitetsappar och modeller för hur de ska får mer gjort. Om jag skulle tipsa en entreprenör om att sitta still och blunda tio minuter per dag skulle jag förmodligen få en käftsmäll. Ändå är det mitt absolut bästa och första tips till alla människor i allmänhet och till dig som driver företag i synnerhet. Kalla det för meditation, reflektion eller bara sittanerhållakäftenochblunda.

Vi utsätts varje dag för enorma mängder inspiration, information och intryck. Alla dessa ord börjar med prefixet in-. Det betyder att du tar in en hel del. Om du tänker dig att du är en garderob där det varje dag kastas in smutstvätt, ren tvätt, nyköpta kläder, leksaker, prylar, manicker, skräp, mat och kartonger så kan du tänka dig att garderoben blir full efter ett tag. Genom att meditera/reflektera/sittanerhållakäftenochblunda så kan man säga att du städar och sorterar i din garderob.

När du mediterar händer ungefär samma sak som när du sover. Forskning har visat att meditation minskar stress, ökar koncentrationsförmågan och dessutom förbättrar kvalitén på din nattliga sömn.

Börja med: att sitta ner tio minuter per dag. Slut ögonen och räkna dina andetag. Andas in genom näsan och ut genom munnen. Se hur många andetag du kan räkna innan du börjar fördjupa dig i en tanke. Varje gång du håller fast en tanke för länge så får du börja om att räkna.

Tänk på: att sitta bekvämt och på en plats där du inte blir störd.

Prova gärna: olika sorters meditation. Googla Dynamic meditation, Silent meditation och Holosync.

Bild: Wiertz/Flickr

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar