tisdag 27 mars 2012

Navid Modiri: Sju livsviktiga saker du inte fick lära dig om entreprenörskap, punkt 2

Människan har alltid varit en entreprenör, eftersom hon alltid har hittat ett sätt att skapa ett värde för sig själv och för andra. Ordet entreprenör kommer från när en gammal fransk kung var för lat för att utkämpa sina egna krig och lade ut förvärvningen av soldater på en så kallad entreprenör. Idag finns det andra typer av entreprenörer än krigsherrar som pekar med hela handen. Det finns människor som säljer strumpor, streamad musik, nybakat bröd och matkassar över nätet. Alla är de entreprenörer. Det gemensamma för dessa människor är inte att de har förstått hur de fyller i blanketter från Skatteverket och Bolagsverket. De har lärt sig att följa sitt hjärta och skapa värde utifrån en idé.

Här är sju saker du kan göra för att bli en bättre entreprenör och människa. Kommer du på fler tips så hör gärna av dig till navid@modiri.se så kan vi sätta ihop nästa lista tillsammans.


2. Konsten att andas dig lugn
En maratonlöpare får inte glömma bort att andas. Då är loppet över. Förutom att ha coola skor, pulsklocka, funktionella kläder och laserfokus behöver du kunna andas rätt.


Människan är designad så finurligt att vi inte behöver tänka på vår andning. Den sker automatiskt på samma sätt som blinkningar och tarmrörelser. Men om du andas medvetet och använder din andning på ett kontrollerat sätt kan du styra olika funktioner och skeenden i kroppen.

Men vad har då det här med entreprenörskap att göra?

Har du någon gång sprungit rakt in i ett möte? Har du stått två minuter inför en viktig presentation och hyperventilerat? Har du tappat andan när du sett senaste kvartalsresultatet? Förmodligen andas du häftigare bara efter att ha läst de senaste tre meningarna. När vi upplever stress börjar vi andas häftigare. Det gör att hjärtat slår snabbare och vi upplever mer stress. Genom att ta kontroll över din andning kan du kontrollera upplevelsen av stress.

Innan du ska göra någonting som du vet kräver din fulla uppmärksamhet eller som tidigare har skapat oro eller stress, tar du helt enkelt fem minuter till att bara andas.

Börja med: att andas i rektanglar i tre minuter. Andas in genom näsan och tänk att du har en penna i munnen. När du andas in ritar du kortsidan och sen långsidan på en rektangel. När du andas ut ritar du andra kortsidan och andra långsidan och färdigställer helt enkelt rektangeln. Gör det här i tre minuter för att få kontroll över din andning.

Tänk på: att andningsövningar till en början kan skapa lite yrsel. Det är inget farligt. Det är bara ren och skär ovana vid den här sorten av andningsövningar. Det går över efter ett litet tag.

Prova gärna: olika former av andningsövningar. Googla Pranyama, andningstenkik, andningsövningar och havsandning.

Punkt 1 hittar du här: Konsten att inte göra något

Bild: Flickr/Inha Leex Hale

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar