torsdag 7 juni 2012

10 nycklar till lyckade målsättningar

Fredrik Lyreskog smashar in ett inlägg till innan sommaren tar greppet om oss ordentligt. Han gör det genom att påminna oss om - nej inte om sommaren - utan om hösten.

Med risk för att förstöra sommarglädjen, snart är det faktiskt höst igen. Då är det är dags att sätta fart på företaget och inte minst ditt eget liv. Jag har därför satt ihop tio nycklar som jag tycker är avgörande för att lyckas nå dit man vill.

Hur sätter man upp mål?
Först av allt: förväxla inte drömmar eller begär med mål. Folk vill ofta uppnå saker, situationer eller prestationer. De väljer att kalla dessa för mål och blir besvikna när de inte når dit. Att bara namnge sina önskningar är inte effektiv målsättning. Bra mål har några eller alla av följande:


1. Bra mål är specifika. Ett mål som "jag vill vara frisk" är alltför allmänt. "Jag vill gå ner i vikt och promenera tre gånger i veckan" är bättre.

2. Bra mål är realistiska. Även om det är möjligt att bli astronaut vid 55 års ålder är det kanske ändå bättre att sikta på att bli pilot. Orealistiska mål är som upplagt för misslyckande.

3. Bra mål är nedskrivna. Att skriva ner sina mål är ett sätt att göra dem mer verkliga. Det påverkar ditt undermedvetande, särskilt om du granskar målen regelbundet.

4. Bra mål är mätbara. Exakt hur många kilo vill du att gå ner? Hur mycket pengar vill du tjäna? Vilka kriterier behöver du sätta upp för att få veta om din relation har blivit bättre?

5. Bra mål är motiverande. Bra mål får dig att bli exalterad när du tänker på fördelarna med att nå dem. Du bör också lära dig att återmotivera dig själv när det känns tungt och belöna dig själv när du gör framsteg.


6. Bra mål blir planer. Att ta ett mål och göra det till en konkret plan ökar sannolikheten för att det uppnås. Det är lättare att ta ett steg i taget.

7. Bra mål har särskilda deadlines. Vid vilken tidpunkt vill du ha fått ett nytt jobb? Att ställa måldatum hjälper dig att mäta framsteg och motivera dig själv.

8. Bra mål tar hänsyn till personliga faktorer. Kommer du att lyckas om du känner att du inte förtjänar det? Möjligen, men troligen inte. Du måste lära dig att sätta upp mål för din personliga utveckling som en del av alla andra viktiga mål.

9. Bra mål följs av handling. Ett kraftfullt motivationsknep för att hamna där du vill är att börja röra dig mot målet. Åtgärd föder åtgärder. Börja långsamt om du måste, men se till att börja.

10. Bra mål är inte skrivna i sten. Alla stora mål utvecklas naturligt. Varför ska du vara kvar i tanken om att bli husläkare när du upptäckt att du trivs bättre med laboratoriearbete?

Den sista är särskilt tuff. En förändring och en ursäkt är inte samma sak, men att veta skillnaden kräver en viss nivå av självmedvetande. Utveckla det och du kommer ha en större chans att nå dit du vill. Speciellt om du använder dessa tio nycklar för att staka ut vägen fram till dina mål.

Bild 1: Flickr/bk1bennett
Bild 2: Flickr/##Erika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar