torsdag 28 juni 2012

Var offline online i sommar

Som vi redan berört i några inlägg är det inte helt enkelt för egenföretagare att ta sammanhängande semester på samma sätt som anställda har rätt till. Det kanske blir några strödagar här och var lite då och då. Kanske känner du att det är ännu svårare att koppla bort arbetet nu när du blivit mer digital, när du har en hemsida, kanske en blogg och olika sociala medie-kanaler att sköta om. Vi har ju tidigare skrivit att det är viktigt med frekventa uppdateringar för att inte kunderna ska förlora intresset eller tycka att informationen är knapphändig.

Men faktum är att du - i och med dina digitala kanaler - kan ta ledigt med ännu godare samvete än innan. Nu har du alla chanser i världen att informera dina kunder om vad det är som gäller för ditt företag under sommaren. Kunderna behöver aldrig bli förvånade om du inte har öppet, är svår och nå etc, eftersom du redan har meddelat exakt mellan vilka datum du är borta samt hur och när de kan kontakta dig i eventuella krissituationer.


Vi ger dig några enkla tips som hjälper dig att komma offline med hjälp av dina online-kanaler i sommar.

1. Automatiskt mailsvar
Kan dina kunder kontakta dig via mail? Koppla på ett automatiskt mailsvar under den tid som du är borta. Skriv tydligt mellan vilka datum du är på semester och vad som händer med din verksamhet under den tiden. Finns det någon annan person som kunderna kan kontakta? Har du ett telefonnummer dit de kan ringa om någonting akut inträffar? Det automatiska mailsvaret skickas ut direkt till alla dem som kontaktar dig via mail.

2. Bloggpaus
Har du en blogg? Skriv ett inlägg där du berättar att du kommer att ta ledigt från bloggen under en period. Berätta när du planerar att börja blogga igen så att dina läsare kan komma tillbaka då. Var dock noga med att hålla det du lovar. Skriver du att du ska göra ett inlägg vid ett visst tillfälle – gör det! Men som sagt, det är ok att ta en liten paus under sommaren, så länge kunderna vet vad som gäller.

Om det är så att du ändå vill hålla din blogg levande även under semestern är det möjligt att tidsprogrammera inlägg i förväg. Du förbereder helt enkelt inlägg och ställer in när du vill att de ska publiceras. Det sker sedan automatiskt utan att du behöver lyfta ett endaste litet finger.


3. Vila från sociala medier
Finns du med ditt företag i sociala medier? Gör samma sak där. Meddela de följare du har att du kommer att vara borta under en period samt när du planerar att vara tillbaka. Berätta även här vad som händer med verksamheten under den tid du är borta. Stängs den ner? Är det någon annan som sköter den?

4. Kompromissa
Känner du att du inte kan stänga ner företaget helt och hållet ens under några få sommarveckor? Testa att i alla fall trappa ner. Bestäm att du kollar mail t.ex. två dagar i veckan i stället för varje dag. Stäng av mailflödet i telefonen under vissa perioder och se till att njuta till max under de dagar som du är nedkopplad.

Möjligheten att sköta delar av verksamheten via dator eller telefon innebär faktiskt mer frihet än du kanske tänker. Du kan befinna dig var du vill i världen och samtidigt ha möjlighet att ha viss koll på din verksamhet, kunna meddela dig med kunder och uppdatera dina kanaler. Om du vill.

Bild 1: Flickr/kevin dooley
Bild 2: Flickr/photosteve101

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar