torsdag 26 januari 2012

Navid Modiri: Entreprenörer - lär av hiphoparna! Punkt 3-4

Navid Modiri tar oss med längre in i hiphopens värld, bland värderingar och koder och medvetandegör alla de strålande influenser som vi kan plocka med oss in i vårt eget entreprenörskap. Här punkt tre och fyra, läs och begrunda.

3. Hur du lär dig att skryta på ett positivt sätt
Genomför en undersökning om vilka musikaliska utövare som är mest skrytsamma och svaret skulle utan tvekan bli hiphopare. En stor del av hiphopens musik, texter och livsstil handlar om att leva livet fullt ut, låta världen veta hur väl du har lyckats och hur bra det går. Skrytsamheten handlar inte alltid om att göra andra människor avundsjuka, även om det – att göra en revansch på ett samhälle som du upplever har svikit dig – i sig kan vara en drivkraft. Ibland, troligtvis oftast, finns det en annan motor bakom det faktum att hiphopare skryter. Positiv psykologi.


Genom att hela tiden skryta om hur bra du har det och även leva över dina tillgångar (som vi återkommer till) intalar du din omgivning att du är en player – en spelare att räkna med. Det skapar en positiv psykologisk spiral. Genom att du och andra ser dig som en spelare att räkna med, blir du också större än du egentligen var från början. Skrytandet är ett sätt att upprepa vad du har och hur bra det går. Raka motsatsen till negativt tänkande och gnäll alltså.

Många skulle hävda att hiphopens skrytande kommer från en otroligt tävlingsinriktad och manlig kultur (vilket till stor del också kan stämma) men det de glömmer är att hiphop från början handlade om att tävla för att pusha varandra och sig själv. Om att växa och ta sig ur fattiga och socialt utsatta områden.

För många entreprenörer är hårt jobb mer regel än undantag. Lika van som entreprenören är vid att jobba hårt, lika van är hon att uttrycka sig så ödmjukt som möjligt, eftersom hon inte vet om affärsidén eller företaget kommer att klara sig. Lär dig att skryta på ett positivt sätt – det kommer att stärka din självkänsla och dessutom skapa en positiv spiral för möjliggörandet av din affärsidé.

4. Hur du lär dig att freestyla
Man säger att hiphopen föddes på New Yorks gator och att den första låt som fick epitetet hiphop var Grand Master Flash med "Rappers delight". För dagens musikälskare framstår den antagligen dock mest som någon slags discodänga med ett gäng glada, rappande killar som studsar sina ord över musiken. Det finns också tydliga indikationer på att hiphopen föddes ur den svarta jazz som florerade på New Yorks rökiga klubbar i mitten av 1900-talet. Precis som jazzen innehåller hiphopen starka inslag av improvisation. Du hittar helt enkelt på text till musik medan musiken spelas. De duktigaste hiphoparna kan rappa i fri stil – freestyla, till vilket beat som helst. Det finns mängder av klipp från intervjuer, konserter, tv-framträdanden och fester där kända hiphopare som Kanye West, Mos Def och Eminem freestylar, till publikens stora förtjusning.


Som entreprenör är du vid det här laget redan van vid att hitta kreativa lösningar och skapa egna vägar i olika system och byråkratiska blankettsituationer för att ta dig dit du vill. Genom att vässa ditt freestylande kan du rappa till vilket beat som helst. Du är inte bunden till ett manus eller en speciell typ av verktyg, personer eller strukturer för att ta dig fram. Istället för att du lär dig de yttre förutsättningarna utantill, lär du dig ditt instrument så bra att du kan spela vad som helst, oavsett vad som händer runt dig.

Bild 1
Bild 2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar