torsdag 5 april 2012

Navid Modiri: Sju livsvktiga saker du inte fick lära dig om entreprenörskap, punkt 4

Människan har alltid varit en entreprenör, eftersom hon alltid har hittat ett sätt att skapa ett värde för sig själv och för andra. Ordet entreprenör kommer från när en gammal fransk kung var för lat för att utkämpa sina egna krig och lade ut förvärvningen av soldater på en så kallad entreprenör. Idag finns det andra typer av entreprenörer än krigsherrar som pekar med hela handen. Det finns människor som säljer strumpor, streamad musik, nybakat bröd och matkassar över nätet. Alla är de entreprenörer. Det gemensamma för dessa människor är inte att de har förstått hur de fyller i blanketter från Skatteverket och Bolagsverket. De har lärt sig att följa sitt hjärta och skapa värde utifrån en idé.

Här är sju saker du kan göra för att bli en bättre entreprenör och människa. Kommer du på fler tips så hör gärna av dig till navid@modiri.se så kan vi sätta ihop nästa lista tillsammans.4. Konsten att ta in vad människor egentligen säger
Alla människor har någonting att berätta. Men det är få som har tid att stanna upp och lyssna. Vi lär oss mycket i skolan, men någonting det borde undervisas mer i är konsten att lyssna. Människor är programmerade att känna empati, bli medvetna om medmänniskors inre världar och kunna relatera till främlingar på sätt som djur inte kan. Trots denna biologiska fördel har vi mycket kvar att lära när det kommer till att bara hålla käft och ta in en annan människas story.

Ett sätt att öva på detta är att bli bra på att ställa frågor. Inte vilka frågor som helst utan öppna och inspirerande frågor. Du kan prata väder, jobb och sport om du känner för det. Men så fort du börjar ställa andra typer av frågor kommer du också få andra typer av svar. Som t.ex:

- Vad inspirerar dig?
- Vad är det modigaste du sett någon göra?
- Vad ville du bli när du var barn?
- När uppfyllde du en dröm senast?
- Vad är du rädd för?


Alla människor har någonting att berätta, men det är få som har tid att stanna upp och lyssna och det är ännu färre som förstår vikten i att ställa viktiga frågor. Det är lite som en arkeologisk utgrävning. Vi behandlar varandra som döda fossil och sitter bredvid och dammar lite lätt med en borste istället för att ta fram en stor jävla hacka och börja gräva efter skatter.

Börja med: att ställa djupare frågor till de människor du har i din direkta närhet. Du kan öva på de personerna för att sedan gå över till bekanta, affärskontakter eller klasskamrater. Det spännande kommer när du vågar ställa djupa frågor till en vilt främmande människa och de plötsligt börjar öppna sig för dig.

Tänk på: att ställa frågor med hur, varför, vem och vad. Försök att undvika frågor som har svarsalternativ ja eller nej.

Prova gärna: att börja prata med människor som du inte känner på bussen eller en fest och inte börja med frågorna vad jobbar du med, var kommer du ifrån eller vad gör du här?

Punkt 1 hittar du här: Konsten att inte göra något
Punkt 2 hittar du här: Konsten att andas dig lugn
Punkt 3 hittar du här: Konsten att blunda och hoppa

Bild: Flickr/ky_olsen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar