torsdag 12 april 2012

Navid Modiri: Sju livsvktiga saker du inte fick lära dig om entreprenörskap, punkt 5

Människan har alltid varit en entreprenör, eftersom hon alltid har hittat ett sätt att skapa ett värde för sig själv och för andra. Ordet entreprenör kommer från när en gammal fransk kung var för lat för att utkämpa sina egna krig och lade ut förvärvningen av soldater på en så kallad entreprenör. Idag finns det andra typer av entreprenörer än krigsherrar som pekar med hela handen. Det finns människor som säljer strumpor, streamad musik, nybakat bröd och matkassar över nätet. Alla är de entreprenörer. Det gemensamma för dessa människor är inte att de har förstått hur de fyller i blanketter från Skatteverket och Bolagsverket. De har lärt sig att följa sitt hjärta och skapa värde utifrån en idé.

Här är sju saker du kan göra för att bli en bättre entreprenör och människa. Kommer du på fler tips så hör gärna av dig till navid@modiri.se så kan vi sätta ihop nästa lista tillsammans.5. Konsten att ta på sig andras ryggsäckar
Det finns ett gammalt citat som lyder "vi ser inte världen som den är utan som vi är". Många journalister brukar prata om vikten av att vara objektiv. Frågan är om det någonsin går att vara helt befriad från sitt bagage, sin historia och de saker som man har upplevt när man ska ta ställning till något. Att vara objektiv kan vara det svåraste som finns, eftersom det alltid finns känslor bakom varje rationellt argument.

Varje människa bär på en ryggsäck med erfarenheter - både positiva och negativa - och kanske är det bättre att känna till den än att försöka leva i en illusion där vi kan ta helt åsiktsbefriade beslut. Att du har en historia och en bakgrund betyder dock inte att du är fast i den. Det häftiga med att vara medveten och medveten om din medvetenhet är att du kan välja. Om du vet att du har en ryggsäck som påverkar hur du ser på världen kan du också ta med det i beräkningen när du tycker eller tänker saker.

Ett sätt att bli medveten om din egen ryggsäck eller världsbild är att ta del av andras. Det kan kännas som att världen är precis som du upplever den, men så är det inte. Faktum är att de flesta människor upplever att världen är precis så som just han eller hon upplever den. Vem har rätt och vem har fel?

Genom att ta på dig en annan människas ryggsäck och försöka se världen ur deras ögon kan du få fler bilder av hur världen ser ut. Plötsligt börjar nyanser uppstå och omgivningen blir mer tredimensionell än när du bara såg den ur dina egna ögon. Istället för att försöka vara objektiv lär du dig att vara subjektiv ur olika perspektiv, vilket skapar större förståelse och empati i många situationer där du tidigare stod nollställd och undrade hur fan kan nån tänka/göra/säga så här?

Börja med: ta reda på hur andra människor ser på världen genom att ta del av deras världsbild. Fråga efter värderingar, ideal och försök se om du kan ta reda på vad de har i sin ryggsäck och hur det kommer sig att de tycker och känner som de gör.

Tänk på: att inte döma utan undra. Recensera inte. Lyssna.

Prova gärna: att välja en person i din omgivning som exempel och försöka att blunda och visualisera hur det skulle kännas att leva som den personen.

Punkt 1 hittar du här: Konsten att inte göra något
Punkt 2 hittar du här: Konsten att andas dig lugn
Punkt 3 hittar du här: Konsten att blunda och hoppa
Punkt 4 hittar du här: Konsten att ta in vad andra människor säger

Bild: Flickr/a4blank

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar