torsdag 19 april 2012

Navid Modiri: Sju livsvktiga saker du inte fick lära dig om entreprenörskap, punkt 7

Människan har alltid varit en entreprenör, eftersom hon alltid har hittat ett sätt att skapa ett värde för sig själv och för andra. Ordet entreprenör kommer från när en gammal fransk kung var för lat för att utkämpa sina egna krig och lade ut förvärvningen av soldater på en så kallad entreprenör. Idag finns det andra typer av entreprenörer än krigsherrar som pekar med hela handen. Det finns människor som säljer strumpor, streamad musik, nybakat bröd och matkassar över nätet. Alla är de entreprenörer. Det gemensamma för dessa människor är inte att de har förstått hur de fyller i blanketter från Skatteverket och Bolagsverket. De har lärt sig att följa sitt hjärta och skapa värde utifrån en idé.

Här är sju saker du kan göra för att bli en bättre entreprenör och människa. Kommer du på fler tips så hör gärna av dig till navid@modiri.se så kan vi sätta ihop nästa lista tillsammans.7. Konsten att släppa saker
En av de vanligaste missuppfattningarna som egenföretagare och entreprenör är att du behöver fånga alla bollar som kastas till dig. Du upplever att du behöver ta alla uppdrag, möten och åtaganden som du blir tilldelad, eftersom du annars kommer att missa någonting. Just denna känsla av att du kanske missar något är ett stort orosmoment för många. Det finns en generell bild av eget företagande som något riskabelt och labilt. Om du startar företag behöver du jobba 24 timmar om dygnet och ta alla uppdrag för att fortsätta vara intressant på marknaden. Denna missuppfattning sprids på rädsla och okunnighet. Du kan lika gärna få sparken från ditt jobb, bli sjuk eller skadad vilket gör att hela ditt liv förändras på ett helt annat sätt. Att vara egenföretagare eller entreprenör är precis som allt annat.

Ett sätt att öva på att våga släppa saker som möten, uppdrag och i många fall också känslor, är att testa det som jag brukar kalla Fuck-it-metoden. Denna metod är väldigt enkel. Du behöver inte ta alla möten, du behöver inte ta alla uppdrag och du behöver absolut inte jobba alla dygnets timmar eller alla veckans dagar bara för att du har ett eget företag. Att våga säga detta handlar inte bara om att stänga ute något utan också släppa in något annat. När många av dina måsten och borden försvinner så skapar du plats för lust och energi. Och när din omgivning känner den nyfunna lusten och energin kommer du att attrahera fler kunder, skapa energi bland dina anställda eller partners och ge en skön och avslappnad känsla.

Börja med: att boka in kortare möten, ge bort vissa uppdrag till vänner eller människor i ditt nätverk som du vill att det ska gå bra för. Lämna över vissa arbetsuppgifter till folk som har det som sitt expertisområde och strunta helt och hållet i vissa element i din verksamhet som du inte har lust att göra.

Tänk på: varför du blev egenföretagare – var det för att vara friare eller göra saker som du inte vill göra?

Prova gärna: att säga Fuck it högt för dig själv och samtidigt fyra av ett leende. Det har en skön effekt på både hjärta, hjärna och kropp.

Läs gärna "Fuck it - the ultimate spiritual way"

Inlägg 1: Konsten att inte göra något
Inlägg 2: Konsten att andas dig lugn
Inlägg 3: Konsten att blunda och hoppa
Inlägg 4: Konsten att ta in vad andra människor egentligen säger
Inlägg 5: Konsten att ta på sig andras ryggsäckar
Inlägg 6: Konsten att finnas i stunden

Bild: Flickr/Helico

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar