tisdag 7 februari 2012

Att synas med digitala visitkort

Digitala QR-koder blir allt mer populära. Små, vita fyrkanter med svarta symbolmönster som den senaste tiden plötsligt dykt upp lite här och var: i hörnen av annonser på stan, i tidningar, på flyers... Så märkliga till utseendet att de kan skrämma slag på vilken okunnig lekman som helst. Och faktum är att det är ganska få som vet vad man egentligen ska ha dem till, men – vad figurerna än ger sken av – det är faktiskt inte så krångligt som man kan tro.

- En QR-kod är en digital informationsbärare som läses av och ser ut på ungefär samma sätt som en streckkod. Men istället för att, som streckkoderna, bara bestå av siffror kan den lagra över 4000 tecken, förklarar Thomas Gårdängen, VD på appföretaget Crunchfish.


QR-koder har funnits i över tio år men har nyligen fått ett rejält uppsving. De används numera inte bara på webben utan blir allt vanligare i exempelvis reklamkampanjer.

- De senaste årens ökning av smartphones har gjort att kodens popularitet ökat markant, eftersom i princip alla nu kan läsa av dem med hjälp av nedladdade appar, säger Thomas.

Som företagare kan man dra nytta av QR-koder genom att lägga in information som ett företagsnamn, en hemsida eller en kort presentation. QR-koden fungerar då som ett slags digitalt visitkort.

- Digitaliseringen har tillåtit en mer effektiv informationshantering, där vi snabbt kan scanna in informationen utan att behöva knappa in den. Som näringsidkare kan man med hjälp av koden även snabbt märka upp saker och få information om varorna.

Thomas Gårdängen
Fotograf Anton Aldervinge

Alla som har en smartphone kan med hjälp av olika appar läsa av koderna genom telefonen. Nedan en snabbguide till några relevanta appar som du kan ladda ner till din smartphone.

Appar för Android:
QR Droid:
https://market.android.com/details?id=la.droid.qr

QR Barcode Scanner:
https://market.android.com/detailsid=appinventor.ai_progetto2003.SCAN&feature=related_apps

Scanner PRO:
https://market.android.com/details?id=appinventor.ai_progetto2003.SCANNER&feature=related_apps#?t=W251bGwsMSwxLDEwOSwiYXBwaW52ZW50b3IuYWlfcHJvZ2V0dG8yMDAzLlNDQU5ORVIiXQ..

Appar för iPhone:
QR scanner:
http://itunes.apple.com/us/app/qr-scanner/id377643590?mt=8

QR Reader for iPhone:
http://itunes.apple.com/us/app/qr-reader-for-iphone/id368494609?mt=8&ign-mpt=uo%3D2

Quick Svan Pro – QR and Barcode scanner:
http://itunes.apple.com/us/app/quick-scan-pro-qr-barcode/id447752317?mt=8&ign-mpt=uo%3D2

Känns det övermäktigt att själv söka igenom app-djungeln och ta beslut om vilken app du ska välja? IDG ger en pedagogisk genomgång för hur du hittar den bästa appen för just din telefon: http://smartaremobil.idg.se/2.14476/1.368642/sa-fungerar-qr-koder

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar